Mitä uutta meikkaaja-maskeerajan opinnot ovat tuoneet minulle?

Teksti vanhasta blogista ja tästä on tulossa jatko-osa. Postaus on alunperin julkaistu tammikuussa 2018.

Näin valmistumisen kynnyksellä lopputöitäni suunnitellen olen samalla pohdiskellut mennyttä syksyä, joka on mennyt loppupeleissä erittäin nopeasti ja tuntuu ettei kaikkea ole ehtinyt sulattelemaan. Viime aikoina, olen ehtinyt pikkuhiljaa rauhoittumaan ja miettimään asioita.

Olen huomannut kuinka paljon ajatusmaailmani kauneuden saralla on muuttunut. En tiedä johtuuko se siitä, että opiskelen alaa vai olenko muuten vaan henkisesti vanhentunut vai sekä että. Muistan muutamia vuosia sitten, kun meikkaaminen oli minun kohdalla vielä lapsenkengissä. Ihailin valtavasti Instagramissa pyöriviä upeita ja näyttäviä lookkeja ja samalla tuskastelin olemattomien meikkitaitojeni kanssa ja ihmettelin, sitä että kuinka influencerit onnistuivat näyttämään hyvältä joka ikisessä selfiessä.

Tunnen itseni jälkikäteen tyhmäksi, kun en silloin ymmärtänyt miten moni tekijä vaikuttaa Instagram-kuvan lopputulokseen. Suurin syy miksi kirjoitan tästä aiheesta (vaikka moni varmasti tietää tämän jo) on se, että vaikka asia tiedostetaan, niin tuntuu ettei sitä ymmärretä ihan täysin kuitenkaan. Tästä aiheesta voisi kirjoittaa kokonaisen postauksen, mutta koska nyt on tarkoitus purkaa meikkaaja-maskeeraajan opintojani en avaa tätä nyt tässä enempää. Suurin syy miksi hipaisin tätä Instagram-aihetta on se, että nyt kun on nähnyt pienen ripauksen meikkauksen ammattipuolta olen alkanut ymmärtämään miten pieni osa Instagram-meikki on tätä meikkimaailmaa.



Olen nähnyt eri tekniikoita ja meikin eri tarkoituksia, joka on laajentanut valtavasti näkemystäni meikkaamisessa.  Ensimmäinen ”shokki” tuli jo ensimmäisten koulupäivien aikana, kun aloimme meikkaamaan toistemme kasvoja. Olin suhteelisen varma ”meikkaajana” omista kasvoistani, mutten ikimaailmassa olisi arvannut kuinka vaikeaa onkin yhtäkkiä meikata toisen ihmisen kasvoja. Toisen ihmisen kasvot ovat täysin erilaiset kuin omat kasvot, joten alussa joutui hakemaan tosi paljon otetta mihin kohtaan laittoi esim. varjostuksia toisen kasvoille. Lisäksi symmetrian saavuttaminen meikissä oli tosi haastavaa alussa, mutta nyt on onneksi alkanut helpottamaan. Luokkatoverin kasvojen meikkaaminen alussa oli haastavaa, mutta kuitenkin turvallista. Ensimmäiset työharjoittelukeikat toivat lisää jännitystä elämään, kun vastassa olivat elämäni ensimmäiset oikeat meikkiasiakkaat, joiden halusin olevan tyytyväisiä lopputulokseen.


Meikkaajan-maskeeraajan työssä tarvitset muutakin kuin luovuutta ja hyvää tekniikkaa.
Yksi tärkeimmistä taidoista tällä alalla ovat sosiaaliset taidot, koska tässä työskennellään niin lähellä toista ihmistä. Hyvät ihmissuhdetaidot ja kyky tulkita meikattavan persoonaa on tärkeää, koska meikin pitäisi istua asiakkaan tyyliin ja ei ole koskaan pahitteeksi, jos meikkaaja onnistuu pääsemään samalle aaltopituudelle kuin asiakas luoden rennon tunnelman koko meikkauksen ajan.
Monissa jännittävissä tilanteissa, kuten kuvauksissa tai häissä meikattava menee yleensä ensin meikkaajan kautta hänen elämänsä tärkeisiin tapahtumiin.



Ei pidä myöskään unohtaa, että meikkaajana olet monesti osana tiimiä, jolloin on pystyttävä työskentelemään sujuvasti esimerkiksi valokuvaajan tai muun työkaverin kanssa. Meikkaaminen on myös paljon värien ymmärtämistä ja hahmottamista, jotta pystyy valitsemaan asiakkaalle sopivimmat sävyt. Värien avulla luodaan myös meikkiin kolmiulotteisuutta.



Meikkaajan ammatti on kovaa työtä. Se vaatii kovaa harjoitusta ja paljon työkokemusta tullakseen raudankovaksi ammattilaiseksi. Siksi kannattaa uransa alussa tehdä paljon assarointeja alalla paljon pidempään olleille meikkaajille. Koska olen oppinut tämän syksyn aikana meikkaamisesta paljon, se on muuttanut myös sitä, mitä vaadin meikiltä. Tuote, mikä saattoi toimia minun omassa käytössä ei välttämättä toiminut ammattikäytössä ja päinvastoin. Olen päässyt myös tutustumaan ammattilaismeikkisarjoihin ja kokenut valtavia ahaa elämyksiä ammattilaistuotteiden parissa.

Meikissä on paljon muutakin kuin Instagram-meikki ja sen myötä olen alkanut hakemaan erilaisia lookkeja ja en olisi koskaan uskonut sanovani tätä, mutta nykyään viihdyn luonnollisemmissa meikkilookeissa. Haluan, että meikkini näyttää hyvältä päivänvalossa eikä kovien valojen ja filttereiden takana.

Tämän syksyn aikana olen vielä enemmän kiinnittänyt huomiota ihonhoitoon, kun opin, että hyvä pohja on meikin yksi tärkeimmistä peruspilareista. Hyvän pohjan perustana on taas hyvin hoidettu iho ja harmittaa, kun välillä tuntuu, että saarna ihonhoidosta ja sen tärkeydestä menevät tyhjille seinille. Olen saanut kuulla kuinka ihonhoitotuotteet ovat kalliita, mutta samalla ei tuskastella meikkiostoksia ja ihmetellään sen jälkeen miksi paljon kehuttu meikkivoide ei näytä hyvältä omilla kasvoilla.


Kaiken tämän kokemuksen ja opin päälle, pidän tärkeänä myös sitä, että meille opetettiin kuinka käyttäytyä kuin ammattilaiset ja miten etiketti ja hierarkia toimii työympäristössä. Olen saanut Makeup Mondossa tähän mennessä hyvän pohjan meikkaajan ammattiin ja muutenkin elämään. Näiden oppien kanssa on hyvä lähteä kehittämään itseään meikkauksen maailmassa. Ihaninta on, kun tietää, että Mondosta löytyy tuki koulunkin jälkeen jos ja kun sitä tarvitsee.

Ei kommentteja